2009년 12월 14일 월요일

알코올성 에너지 음료가 술 취함으로 인한 위험을 증가시킬 수 있어


알코올성 에너지 음료가

술 취함으로 인한 위험을 증가시킬 수 있어



새로운 연구 결과에 따르면 술 마시는 사람들은 커피가 술을 깨게 하지 않을 것이라는 것을 알고 싶어할 지도 모른다. 오히려, 한잔의 커피로 인해서 술에 취했다는 것을 납득하기가 더 힘들어 질 수도 있다고 한다. 인기 있는 카페인 함유 알코올성 에너지 음료(caffeinated "alcohol-energy" drinks)는 술에 취한 상태를 중화시키지 않는다는 연구 결과가 학술지 Behavioral Neuroscience 에 실렸다.

커피의 각성 능력에 대한 미신이 사실과 다르다는 것이 폭로되는 것은 매우 중요한데, 그 이유는 실제로 카페인과 알코올이 같이 이용될 경우에 심각한 결과를 초래하는 어설픈 결정을 할 수 있기 때문이라고 탬풀 대학교의 Thomas Gould 교수는 말한다.

알코올 만을 마신 사람은 피곤함과 취함을 느끼는데, 이 경우 그들이 취했다는 것을 더 쉽게 인정할 수 있다고 한다. 역으로 알코올과 카페인 둘 다를 섭취한 사람은 정신이 말똥말똥하다고 느끼며 그래서 음주운전이나 위험한 사회적 상황같이 위험 가능성이 있는 상황을 충분히 관리할 수 있을 정도의 능력이 있다고 오판할 수 있다는 것이다.

실험적으로, 카페인은 쥐가 더 경계하도록 하지만 알코올에 의한 학습 문제를 역전시키지는 않았다. 이 연구자들은 다양한 양의 카페인과 알코올을 같이 혹은 별도로 쥐에 먹이는 실험을 했다. 알코올은 취기를 유발한다고 알려진 수준 그리고 카페인의 량은 사람이 한잔에서 여섯 혹은 여덟 잔을 마시는 수준에 대한 실험이 이루어졌고 대조군에는 식염수가 주어졌다.

처리 후, 행동에 있어 세가지 핵심적인 측면을 검정되었다. 즉, 밝은 빛이나 시끄러운 소리에 노출시킨 다음 미로 피하기를 학습하는 능력, 미로의 출구를 찾는데 걸리는 시간으로 측정된 분노(anxiety) 그리고 일반적인 이동성(locomotion)을 검정했다.

예상대로, 에탄올에 의한 이동성 증가 그리고 분노와 학습능의 감소는 주어진 량에 비례했다. 즉, 대조군에 비해서 취한 쥐들을 더 느슨하고 더 많이 주위를 돌아다니지만, 학습능은 훨씬 떨어졌다. 카페인 자체는 분노를 증대시키며 학습과 이동성을 감소시킨다. 대조군과 비교해서 카페인이 처리된 쥐는 훨씬 내성적이고 덜 이동하고 불쾌한 자극을 회피하는데 있어 수완이 낮았다.

둘 다가 처리된 경우에 에탄올은 불안하게 만드는 카페인의 능력을 차단시켰다. 역으로 카페인은 학습에 부정적인 영향을 미치는 에탄올의 능력을 역전시키지 못했다. 결과적으로 알코올은 카페인으로 인한 과민성을 잠재워서 긴장을 풀고 위협에 대처하는 능력을 떨어뜨렸다. 저자들의 생각에는 이 결합(알코올과 카페인)이 그들이 취하지 않았다고 더 쉽게 믿게 하거나 문제 의식을 가지기 어렵게 만들게 할 수 있다는 것이다.






Caffeine doesn't reverse the negative cognitive impact of alcohol, study shows


Alcoholic 'energy' drinks could raise risks from intoxication


WASHINGTON — People who drink may want to know that coffee won't sober them up, according to new laboratory research. Instead, a cup of coffee may make it harder for people to realize they're drunk.

What's more, popular caffeinated "alcohol-energy" drinks don't neutralize alcohol intoxication, suggest the findings from a mouse study reported in the journal Behavioral Neuroscience, which is published by the American Psychological Association.

"The myth about coffee's sobering powers is particularly important to debunk because the co-use of caffeine and alcohol could actually lead to poor decisions with disastrous outcomes," said co-author Thomas Gould, PhD, of Temple University, in extending the research to what it means for humans.

"People who have consumed only alcohol, who feel tired and intoxicated, may be more likely to acknowledge that they are drunk," he added. "Conversely, people who have consumed both alcohol and caffeine may feel awake and competent enough to handle potentially harmful situations, such as driving while intoxicated or placing themselves in dangerous social situations."

In the laboratory, caffeine made mice more alert but did not reverse the learning problems caused by alcohol, including their ability to avoid things they should have known could hurt them, according to the study.

Scientists gave groups of young adult mice various doses, both separately and together, of caffeine and of ethanol (pure alcohol) at levels known to induce intoxication. The doses of caffeine were the equivalent of one up to six or eight cups of coffee for humans. Control mice were given saline solution.

Gould and co-author Danielle Gulick, PhD, then tested three key aspects of behavior: the ability to learn which part of a maze to avoid after exposure to a bright light or loud sound; anxiety, reflected by time spent exploring the maze's open areas; and general locomotion.

Ethanol, as expected, increased locomotion and reduced anxiety and learning in proportion to the dose given. In other words, intoxicated animals were more relaxed and moved around more but learned significantly less well than control mice to avoid the part of the maze with the unpleasant stimuli.

By itself, caffeine increased anxiety and reduced both learning and locomotion. Compared to the control animals, mice given caffeine were significantly more inhibited, less mobile and less savvy about avoiding the unpleasant stimuli.

When the drugs were given together, ethanol blocked caffeine's ability to make the mice more anxious. Conversely, caffeine did not reverse ethanol's negative effect on learning. As a result, alcohol calmed the caffeine jitters, leaving an animal more relaxed but less able to avoid threats – a combination that the authors speculated could make people more likely to believe they are not drunk or not impaired enough to have problems functioning.

"The alcohol-energy drink combinations have skyrocketed in popularity," Gould noted. He cited other evidence that these drinks produce deficits in general cognitive ability and raise the odds of alcohol-related problems such as drunken-driving citations, sexual misconduct, and needing medical assistance.

"The bottom line is that, despite the appeal of being able to stay up all night and drink, all evidence points to serious risks associated with caffeine-alcohol combinations," he concluded.

The Food and Drug Administration is looking into the safety and legality of combination alcohol-caffeine beverages. In November, it sent letters to 30 manufacturers asking for evidence that such drinks are safe and legal under FDA regulations. To date, the FDA has only approved caffeine as an additive in soft drinks at concentrations less than 200 parts per million and has not approved adding caffeine at any level to alcoholic beverages. Under the Federal Food, Drug and Cosmetic Act, a substance added intentionally to food (such as caffeine in alcoholic beverages) is deemed unsafe and is unlawful unless its particular use has been approved by FDA regulation or is generally recognized as safe.

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Article: "Effects of Ethanol and Caffeine on Behavior in C57BL/6 Mice in the Plus-Maze Discriminative Avoidance Task," Danielle Gulick, PhD, and Thomas J. Gould, PhD, Temple University; Behavioral Neuroscience, Vol. 123, No. 6.

(Full text of the article is available from the APA Public Affairs Office)

Thomas Gould can be reached at tgould@temple.eduor at (215) 204-7495.

 


Source
: KISTI,
eurekalert.org

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